reis kenia koffie boerEen dag uit het leven van de Keniaan en Tanzaniaan

Met Riksja Tanzania reis je op een manier die we ook zelf het leukst vinden; een manier waarop je echt een nieuw land en een bijzondere levenswijze leert kennen. En wie kan je hier meer over leren dan de Keniaan en Tanzaniaan zelf? Wanneer we te gast zijn in zijn land, willen we dan ook graag weten wat voor hem of haar belangrijk is.

Zo kwamen we in Moshi aan de voet van de Kilimanjaro de 32-jarige koffieboer Mike tegen. We staan tussen de koffiestruiken op een akker op de helling van de Kilimanjaro. De omgeving is groen. Mike is elke dag druk bezig met het werk op de plantage. Een koffiestruik bloeit pas na vijf jaar voor de eerste keer en de planten hebben dus veel verzorging nodig. Na de bloei vormen zich trosjes met groene koffiebessen. Als de bessen glazend rood zijn zijn ze klaar voor de pluk. Mike laat ons de plantage zien en nodigt ons uit op zijn erf. “Karibu!” (welkom) klinkt de stem van zijn vrouw. Ze komt naar buiten met een plastic bak waar we de koffiebonen in gooien die we net hebben geplukt.

 

reis kenia Hand schudden of hoofd buigen?

In Tanzania leven meer stammen dan in andere Afrikaanse landen. Zo behoort Mike tot de Chagga. Alle culturen leven vreedzaam naast elkaar. Het merendeel van de bevolking bestaat uit Christenen en de kust gebieden zijn grotendeels islamitisch georiënteerd. Draag bij een bezoek aan deze gebieden kleding die binnen de cultuur past en waardeer dit. Voor vrouwen is een lange rok en T-shirt of blouse passend. Een goede oplossing is om een omslagdoek bij je te dragen.

De Tanzaniaan stelt het op reis als je enkele woorden Swahili spreekt en leert je dan ook graag over zijn taal. Terwijl we met Mike door de plantages lopen komen we een oudere vrouw tegen die gekleed is in een kleurige kanga. Ze loopt op blote voeten en heeft een emmer met koffiebonen op haar hoofd. Mike leert ons dat je oudere mensen begroet met ‘Shikamoo’ en jonge mensen met ‘Jambo’. Tanzanianen zijn van nature erg beleefd en nemen de tijd voor begroetingen. Ze schudden elkaar net als wij de hand, maar houden de hand vast tijdens de hele begroeting.

De Tanzaniaan neemt overigens overal meer tijd voor dan wij in het westen. Alles gaat ‘pole pole’ oftwel heel langzaam. Bij de traditionele stammen in de binnenlanden doet de tijd er niet toe en ook in de rest van het land hoef je je niet te haasten. Alles gaat in Afrikaans tempo.

 

cultuur Tanzania - Masai dorp MaraEen steentje bijdragen?

Als je naar een verre bestemming reist kom je al snel terecht in een compleet andere cultuur. Je ruikt andere geuren en ziet verschillende gezichten en kleuren op straat. Vaak is het even aftasten hoe je de lokale bevolking het beste kunt benaderen, want overal gelden weer andere omgangsvormen. Waar je in Nederland gerust heel direct tegen elkaar kunt zijn, zul je een Tanzaniaan zelden in het openbaar zijn emoties zien tonen.

De Tanzaniaan is vriendelijk en gastvrij. Wil je graag een kijkje nemen in het echte leven van de echte Tanzaniaan en ook een steentje bijdragen aan hun inkomen? De koffieboeren van Uru op de helling van de Kilimanjaro hebben met steun van de lokale koffiecoöperatie hebben ze een koffie toer uitgezet. Dit is een leuke manier om kennis te maken met de lokale manier van leven en tegelijkertijd hun cultuur te steunen.

 

Vragen?

Bel of mail ons gerust of stel nu je eigen Tanzania reis samen.